· 

Kurk of schroefdop

 

Het is nog maar kort geleden dat dure én goedkope wijnen waren afgesloten met kurk.

De meeste grote traditionele Châteaux & Domaines wensen zich vast te houden aan de oorspronkelijke natuurlijke kurk. Ze eisen aan de kurkproducenten de best mogelijke kwaliteit, streng gecontroleerd en geselecteerd. De mooie gladde kurk uit één stuk is er dus nog altijd. Maar hij kost wat! De prijs van hoogwaardige luxe kurk kan tot € 3 bedragen.

 

Inmiddels is er ook een goedkopere en goede natuurkurk, die bestaat uit gelijmd kurkkruim en komt  daarom misschien wat goedkoop over. Niettemin is hij snel door een aantal grote namen in de Franse wijnbouw opgepikt. Het voordeel van deze kurk is geen muffe luchtjes en smaken meer. Hij oogt natuurlijk en kost ongeveer 10 cent.

 

Het succes van de 21° eeuw is de schroefdop. Oorspronkelijk was er wel weerstand, maar tegenwoordig is deze sluiting door wijnliefhebbers omarmd. En niet alleen omdat het zo makkelijk is; openen én weer sluiten in één handbeweging, maar ook omdat de wijn onder de schroefdop te bewaren is, zo blijkt nu. Soms heeft de wijn reductieve aroma’s meteen na opening (gebrek zuurstof). De kostprijs is ongeveer 12 cent.

 

In Frankrijk is nog negentig procent van de wijnflessen afgesloten met een kurk. In de Scandinavië, Australië en Nieuw-Zeeland is negentig procent van de wijnflessen afgesloten met een schroefdop.

 

Vanuit Oostenrijk komen het merendeel wijnen met een Vino-lok (glazen wijnstop) op de markt. Het is een award-winning afsluitsysteem van glas met een klein siliconenrandje. Prachtig, chic, schoon en toch misschien niet geheel sluitend. Want dat siliconenrandje doet het. Bovendien is het voor veel wijnen te duur. De glazen wijnstop kost ongeveer 80 cent.

Bron: wine life