· 

Sherry & Ibéricoham

SHERRY! Veel meer dan aperitief! 

Combineer Sherry met Ibéricoham en je smaakpapillen weten niet wat ze meemaken! 

 

Drie steden in Zuid-Spanje vormen de zogeheten “sherrydriehoek”: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda. Hier worden de “viňos de Jerez” gemaakt, van kurkdroog tot zoet. Eigenlijk is wijnbouw niet mogelijk in dit warme gebied. Maar klimaat en bodem zijn hier bijzonder. Van oktober tot mei valt er bijna zoveel regen als in België. 

De waterdoorlaatbare bodem heeft een uniek bestanddeel: oogverblindende witte albariza-kalk die wel 75% van het hemelwater als een spons vasthoudt. Zo is er altijd een voorraad water in de bodem aanwezig voor de wijnstokken, zelfs tijdens de droge zomermaanden. 

 

Palomino Fino, het druivenras waarvan Sherry soorten als Manzanilla, Fino, Amontillado en Oloroso is gemaakt. Alle soorten Sherry rijpen op een unieke manier: met het solarsysteem, een uitvinding uit 1830. De wijn die gebotteld wordt komt uit de vaten met de oudste wijn. Die vaten worden weer bijgevuld met een gemiddeld iets minder oudere wijn… Zo blijft de kwaliteit van de wijn in de fles zo constant mogelijk.

  

De sterke verankering van deze wijnen met de krijtachtige ondergrond van de regio,  geven een zeer moderne moleculaire visie op foodpairing van sherrywijnen. 

 

De afgelopen jaren zie je Sherry steeds meer op de menukaart staan bij restaurants. Als begeleider van (nieuwe) haring, maar ook met rauwe visgerechten uit de Japanse en Oosterse keuken. 

 

Een topcombinatie is sherry als amuse-gueule met Jamón Ibérico de Bellota. Ibérico slaat op het Spaanse varkensras Cerdo Ibérico. De toevoeging ‘Bellota’ duidt erop dat de varkens zich tegoed doen aan eikels. Deze eikels en de aromatische wilde planten die de varkens verorberen geven een bijzonder rijke smaak aan deze ham. Bovendien zorgt het vet dat de varkens opbouwen in hun spierweefsel voor een gemarmerd patroon en een zoete smaak. De ham smelt in de mond. 

 

Sherry is een volwaardige wijn, uniek en tijdloos en zal de wijnliefhebber verrassen door zijn veelzijdigheid.

  

HIDALGO SHERRY FINO: fijn en delicaat van smaak en heeft een bleke strogele kleur. 

Schenken aan 10° à 12°, met Ibéricoham, blauw geaderde kazen, olijven, pincho met tonijn, Thai beef salad, gefrituurde vis, mosselen, tartaar van langoustine & grapefruit, frisse salade met ham & avocado, rundstartaar met mierikswortel of als aperitief. 

 

HIDALGO SHERRY AMONTILLADO: Medium Dry Sherry met een goudgele kleur, krachtig en vol met smaken van noten. Schenken aan 10° à 12°, met belegen kazen, met sashimi, tonijn of haring sushi, kruidige (Oosterse) wit vleesgerechten, Ibéricoham de Bellota en salade niçoise met verse tonijn, geroosterde paprika met tijm en zeezout, in tempura gebakken varkensvlees, paddenstoelen in roomsaus al-andalus. 

 

HIDALGO SHERRY MANZANILLA “LA GITANA”: Goudgeel van kleur, delicaat van bouquet, frisse en volle Sherry. Droog en elegant. Schenken aan ± 12°C, als begeleider van  langoustines, nieuwe haring, olijven, sashimi, kruidige (Oosterse) wit vleesgerechten, Ibéricoham de Bellota, salade niçoise met verse tonijn, geroosterde asperges, ravioli van krab & mango, rosbief met geitenkaas, stokbrood met ansjovis, grijze garnalen & oesters, smaakvolle belegen en blauw geaderde kazen. 

 

HIDALGO SHERRY CREAM: variërend van kastanje bruin tot donker mahonie in kleur heeft deze wijn een dichte, stroperige uitstraling, gecombineerd met een vleugje zoetheid dat doet denken aan geroosterde noten, nougat en karamel. Schenken aan ± 12°C, met blauw geaderde kaas op vijgenbrood, manchego & peren, époisse (smeuïge kaas), ganzenleverpasteitje, amuse-cup gevuld met een crème van “roompaté-Sherry Cream-room en bieslook”, bij dessert van zachte nougat en amandelen en kaneelappeltjes, kaastaart, en de klassieker meloen & ham.

 

SHERRY, een culinaire wijn-spijs ervaring!