CHATEAU DE THENON - AOC Côtes de Bergerac Moelleux

 

Bergerac ligt zo’n 20km van Bordeaux.

Château de Thenon is afkomstig uit één van de beste gemeente in Bergerac, namelijk RAZAC DE SAUSSIGNAC (een piepklein dorpje met maar slechts 361 inwoners). De wijngaard ligt ideaal op de zuidelijke hellingen van de Dordogne vallei.

 

 

 

Château de Thenon maakt een Moelleux (dessert) wijn uit 100% Sémillon druiven.

 

Sémillon druiven komen voornamelijk voor in de Bordelaise. Ze worden vaak ook geblend met Sauvignon Blanc en Muscadelle. De befaamde liquoreux wijn Sauternes is gemaakt van Sémillon druiven.

 

 

 

Château de Thenon Moelleux dankt zijn aromatische, honingachtige zoetheid aan een onschuldige schimmel nl. botrytis cinerea, die in oktober, als de ochtenden mistig zijn en de middagen zonnig, de druiven aantast. Er ontstaat een vorm van edele rotting (pourriture noble), de druiven drogen in en krijgen een hoge concentratie aan druivensuiker en aromatische stoffen.

 

 

 

FOOD & WINE:

 

Bij een honingachtige wijn liever geen gebak met veel slagroom en zeker geen chocolade. Chocolade geeft een veel te sterke smaakindruk. Ook liever geen ijs, aangezien de kou daarvan de smaakpapillen verlamt waardoor het onmogelijk wordt ten volle te genieten van de heerlijke, gecompliceerde smaak van  liquoreux wijnen.

 

 

 

Aanbevolen bij wildpasteien, foie of faux gras , blini met verse vijgen en serrano of parmaham, kreeft, gegrilde of gebraden kip en ander wit vleesgerechten in (romige) sausjes als blanquette de veaux, Canard à l’Orange. 

 

 

 

Bij een edele zoete wijn past eveneens amandelgebak, dat het fijne zoet accentueert. Ook notengebak van walnoten vormt een zeer goede combinatie. Verder niet te zoet vruchtengebak, appeltaart, perentaart, aardbeiengebakjes. En eventueel een citroentaart of een kwarktaart. Of een luchtige bavarois van aromatische vruchten als aardbeien, sinaasappel, perzik of frambozen.

 

En uiteraard heerlijk in combinatie met blauwgeaderde kazen als Roquefort, Achelse Blauwe, Gorgonzola, Stilton en Deense Blauwe, Epoisses en Munster.

 

 

 

 

 

Land

Frankrijk

Streek

Bergerac

Herkomstbenaming

AOC Côtes de Bergerac Moelleux

Wijn

wit zoet

Druivenrassen

100% Sémillon

Oogstjaar

2014

Bewaarpotentieel

10 jaar en meer

Alcoholvolume

12,5%

Drinktemperatuur

10°C

Producent

Famille Evandre

Verpakking

6

Fles inhoud

75cl

Artikelcode

THm14

 

 

 

€ 5,72

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-2 dagen1