Domaine des Pins, Saint-Amour Cru du Beaujolais

 

DOMAINE DES PINS 

AOC Saint-Amour Cru du Beaujolais 

Beaujolais wel eens de meest sensuele wijnregio van Frankrijk genoemd. Het zijn dan ook zeer elegante wijnen. Het wijngebied van Saint-Amour ligt in Saône-et-Loire in Haut-Beaujolais en is de meest noordelijk gelegen Cru van Beaujolais. De wijngaarden in dit heuvelachtig landschap centreren zich rond het dorpje Saint-Amour-Bellevue. Het is de charmantste Beaujolais van de 10 Cru’s.

 

DOMAINE DES PINS fluweelzacht en fijn, en uitsluitend gemaakt van Gamay Noir à jus blanc druiven. Hij heeft een robijnrode kleur met frisse en fruitige aroma's van aardbeien, kersen en frambozen. Saint-Amour is zacht en harmonieus. De wijn mag jong gedronken worden maar wint vaak juist aan complexiteit door twee tot drie jaar flesrijping.

 

FOOD & WINE: orgaanvlees en wit vlees gerechten als kwartelfilet, eendenborstfilet, varkenshaasje,  kotelet, kalfsvlees. Serveer het vlees puur met wat fond of jus waarin het vlees is gebakken (bij voorkeur geen al te rijkelijke romige sausjes) met savooistoemp, witlof, prei of spinazie. Stoofpotje van kwartel en rode kool. 

 

Land

Frankrijk

Streek

Beaujolais

Herkomstbenaming

AOC Saint-Amour Cru du Beaujolais

Wijn

Rood

Druivenras

Gamay

Bewaarpotentieel

4 jaar

Wijnjaar

2014

Alcoholvolume

 12%

Drinktemperatuur

15°C

Producent

Domaine Des Pins

Verpakking

6

Fles inhoud

75cl

Artikelcode

Amour14

 

Beaujolais strekt zich uit op de westoever van de Saône, tussen Mâcon en de voorsteden van Lyon. Het is het grootste van de vijf Bourgondische wijndistricten. Beaujolais is opgedeeld in 2 wijnbouwgebieden; Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Beide regio's ontmoeten elkaar in Villefranche-sur-Saône, waar het riviertje Nizerand de grenslijn vormt.

 

Het zuidelijk gedeelte is de streek van Beaujolais-Villages, de gewone Beaujolais, en de ooit zo gegeerde wereldbefaamde Beaujolais Nouveau wijnen om jong te drinken. Destijds een hype: “Le Beaujolais Nouveau est arrivé”, een frisse en fruitige rode Beaujolais die al twee maanden na het oogsten gebotteld en gecommercialiseerd werd, en elke derde donderdag van november op de markt werd gebracht.

 

De noordelijke helft heeft de grootste dichtheid van wijngaarden op een granietachtige ondergrond en brengt de beste wijnen voort. De befaamde Cru's van de Beaujolais liggen dan ook in dit gedeelte, en zijn van noord naar zuid: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnie, Brouilly en Côte-de-Brouilly. 

 

Saint-Amour is zacht en harmonieus

€ 13,70

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-2 dagen1